8 september 2019

Canadese-Poolse-Britse plechtigheid

Op zondag 8 september 2019 werd de Canadese-Poolse-Britse plechtigheid gehouden op de militaire begraafplaats van Adegem. De plechtigheid wordt jaarlijks georganiseerd door de gemeente Maldegem en vele leden en adoptiepeters en -meters van de vzw België-Canada woonden de plechtigheid bij.
Tijdens de bloemenhulde werd namens de vzw een bloemenkrans neergelegd als eerbetoon aan de soldaten die 75 jaar geleden sneuvelden voor onze vrijheid.
Na de plechtigheid schoven een tachtigtal leden en sympathisanten van de vzw samen met een ruime delegatie van het gemeentebestuur van Maldegem aan voor de lunch bij Huyze De Baere in Maldegem. De nieuwe lunchformule werd door de aanwezigen letterlijk en figuurlijk gesmaakt!
12 oktober 2019

Switchback Memorial March

Na de landing in Normandië verliep de opmars van het geallieerde leger vrij moeizaam. Maar eenmaal in september in België aangekomen, maakte de legerleiding een keuze om prioriteit te geven aan operatie Market Garden (Slag om Arnhem).
Pas na dit mislukte offensief kreeg de bevrijding van de Scheldemondig de nodige strategische aandacht: Antwerpen was al bevrijd op 4 september 1944. Maar de haven zou pas gebruikt kunnen worden – eind november - als de Westerscheldeoevers gezuiverd werden van de Duitse troepen en de Schelde mijnenvrij verklaard werd.
En dat was de opdracht voor het Canadese leger begin oktober 1944. En ook die opdracht verliep moeizamer dan verwacht: 4 dagen hadden de geallieerden in gedachte, het werden er 40!